Aquest divendres, a las 19.30h, a Sant Domènec, serà la presentació del llibre escrit pel nostre confrare Josep Lluís Borredà. A l'acte participaran l'autor, Josep Lluís Borredà; l'editor, Toni Martínez; l'escriptor Toni Cucarella; La Bicicleta Teatre i Pep Gimeno Botifarra.
La novel·la Socarrats 1707-1714 s’inclou dins la narrativa històrica i barreja la ficció i la documentada història de la desfeta de Xàtiva a mans dels vencedors de la batalla d’Almansa. La Guerra de Successió es clou amb la presència a Barcelona dels mateixos maulets i miquelets que van poder abandonar la ciutat màrtir i van continuar lluitant per la mateixa causa.
La ciutat de Xàtiva viu els episodis més tràgics de la seua historia i esdevé, per sempre, símbol i bandera dels homes i dones que no es resignen ni accepten les condicions de vida i cultura que ens són alienes i se'ns imposen per un dret de conquesta, reiteradament exercit. Resseguint el curs de l’any, la novel•la ens descriu la vida d’un poble que viu moments de lluita i d’esperança per un futur millor que malauradament no va ser possible.
Sens dubte, un homenatge als maulets “per l’heroica defensa de la ciutat cremada en 1707 per Felip V en la lluita pels furs valencians”, i un homenatge també al general Joan Batista Basset, amb qui la història ha estat extremadament injusta.
Com passa a totes les guerres les grans ideologies generals que les mouen, a mesura que el zoom les apropa a nosaltres, van convertint-se en idearis grupals, molt sovint en sentiments personals –entre senyors i servidors– i, de vegades, desapareixen... Així, el pla general dels regnes d’Europa, els plans mitjans de castellans felipistes i d’ aragonesos i catalans austriacistes, esdevenen a Xàtiva primers plans de maulets i botiflers. Són els fets històrics que tot ho arrosseguen, com si d’una riuada es tractés, els marcs explicatius de les pròpies i aleatòries circumstàncies que hom viu en cada temps i en cada lloc: Xàtiva, 1707.
No hay comentarios:
Publicar un comentario